2. –6. svibanj · Izlog suvremenog zvuka SC · Zagreb

WARMING UP: 27/4/2018 – Petak u 20 sati otvorenje izložbe

Na izložbi "Umjetnost zvuka u slici" prikazane st tri video instalacije studenata producirane u okviru kolegija "Novi mediji" i Centra za inovativne medije, Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci

Mentor i kustos: Ingeborg Fülepp
Studenti: Martina Goričanec, Angela Maksimović, Michel Mesarić

Suradnik za zvuk: Dalibor Hrelja, student Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Tekst (u nastavku dolje): Mia Krnetaa, studentica Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakultetaSveučilišta u Rijeci

Izložba je ostvarena na poziv voditeljice Muzičkog salona i festivala Izloga suvremenog zvuka Davorke Begović

Michel Mesarić, Martina Goričanec i Dalibor Hrelja te Angela Maksimović riječki su umjetnici te studenti i suradnici Centra za inovativne medije Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci (CIM-APURI). Na izložbi u okviru Izloga suvremenog zvuka predstavljaju s eksperimentalnim audio-video radovima u kojima pokretnom slikom i zvukom interpretiraju i prikazuju unutarnja stanja uma i doživljaja te fenomene stvarnosti, sna i iluzija.

Martina Goričanec u videu San ili java, isprepliće nejasne kadrove sna s razgovjetnim slikama jave čime promatrača potiče na razmišljanje o tome što je zaista stvarno. Konfuzija je naglašena zvukom kojeg stvara u suradnji s Daliborom Hreljom. Naratora prate analogni zvukovi kiše, vjetra i ptica kojima se suprotstavljaju digitalni sintetizirani zvukovi. Takvom cjelinom postiže se efekt sinestezije, koji naglašava dojam nestvarnosti.

Angele Maksimović potaknuta fenomenom iluzije, u videu Iluzija života, stvara sliku apstraktnih treperavih formi. Videom, koji nalikuje digitalnom zapisu zvuka, postignuta je iluzija budući da je nastao eksperimentiranjem s kontrastima i efektima snimke analognog - kapljica kiše. Zvuk je također iluzija, jer je rezultat digitalne obrade videozapisa, točnije formatiranja videa u zvučni format. Na taj je način prikazana iluzija umjetničkog rada kao simbolizacija iluzije života.

Outside in Michel Mesarića, prikaz je iskustva skejtera. U bljeskovima se brzo i kaotično izmjenjuju realistični kadrovi skejterova fizičkog okruženja – asfalt, skatebord, ulica – s apstraktnim kadrovima – skejterovim mentalnim slikama potaknutima doživljajima njegove okoline. Iskustvo je izraženo i zvukom u naglim izmjenama različitih tonova električne gitare povezanih sa zvukovima betoniranja, kotača skateboarda, lupanja dasaka. Stvorena je „buka“ zvukova iz stvarnoga svijeta i brujanja, kao reprezentacija konfuznih misli skejtera.

Tekst napisala: Mia Krneta

Fotografije: Kristijan Kožul

http://www.izlogfestival.com/