Izložba na panoima Kampusa Trsat, UNIRI

Autori izložbe: prof. Vedrana Mikulić Crnković, donedavna studentica Dina Mlacović i student Marko Mrvoš

Organizatori: Akademija primijenjenih umjetnosti, Centar za inovativne medije i Odjel za matematiku , Sveučilište u Rijeci

Iako se na prvi pogled može učiniti da matematika i umjetnost nemaju dodirnih točaka, one se često isprepliću i jedna su drugoj potpora. Matematika pomaže umjetniku da svoje ideje pretoči u stvarnost, bilo upotrebom konkretnih tehnika crtanja i likovnog stvaranja koje su bazirane na matematičkim zakonitostima ili konkretizacijom apstraktnih ideja upotrebom analitičkog načina razmišljanja kojemu nas matematika uči. S druge strane, umjetnost pomaže matematici da pokaže svoje drugo, neki bi rekli pravo lice, da svim razotkrije svoju zadivljujuću apstraktnu prirodu na drugačiji način.

Matematička izložba izvrstan je način prezentacije matematičkih sadržaja te njome, miješajući umjetnost i matematiku, prikazujemo matematičke koncepte na sasvim drugačiji način.

Pokušali smo napraviti izložbu koja će biti i umjetnička i matematička. Pokušali smo napraviti izložbu koja će zaljubljenicima u umjetnost omogućiti šetnju prekrasnim slikama bez da znaju da su napravljene uz pomoć matematike, izložbu koja će zainteresiranom posjetitelju omogućiti da zaviri u matematičku pozadinu slika, ali i izložbu koja će zadiviti i iznenaditi matematičara prezentacijom matematičkih koncepata (njemu poznatih ili ne) na jedan sasvim neuobičajeni način.