PANEL DISKUSIJA - Art Zagreb

Hala V / Tehnički muzej Nikola Tesla

Organizator: Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske / Moderatorica: Hana Katanić, studentica povijesti umjetnosti

Sudjeluju:
— Ingeborg Fülepp, voditeljica Centra za inovativne medije na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci
— Bruno Škvorc, blockchain developer s višegodišnjim iskustvom u NFT-u
— Dina Dragija, NFT umjetnica
— Petra Horvatović, povjesničarka umjetnosti s iskustvom rada na globalnom tržištu umjetnina, sudjeluje u razvoju nove NFT platforme

NFT umjetnost (non-fungible token) ili kripto umjetnost globalna je pojava na području novomedijskih umjetničkih praksi i blockchain tehnologija nastala 2017. Iako još uvijek bez „službenog“ stava likovne kritike NFT umjetnost pokrenula je vrlo živu umjetničku scenu na kojoj su i hrvatski umjetnici našli svoju ulogu.
Kako bi se otvorio dijalog između umjetnika/ca, teoretičara i blockchain developera koji poznaju principe novog tržišta, interdisciplinarnim panelom otvaramo više tema: povijest novih medija u Hrvatskoj i ulozi NFT-a, pitanje procjene vrijednosti, provenijencije, plagiranja, autorstva, vlasništva, kolekcionarstva. Postavljamo pitanja vezana za odnos suvremenih digitalnih pojava i kulturnih ustanova u Hrvatskoj, na koje načine omogućiti komunikaciju kulturnih ustanova i kripto tržišta te postoje li uvjeti i potreba za njihovim spajanjem.
Panel je otvoren za sve entuzijaste kriptotržišta i novih pojava u digitalnoj umjetnosti, bilo da je riječ o ulagačima, prodavačima, teoretičarima ili radoznalim amaterima.