Izložba studentskih projekata

UNIRI paneli: “Emergency Exit/Nužnost izlaza”

Gaia Radić, Akademija primijenjene umjetnosti, Rijeka, APURI; Marko Mrvoš, Akademija primijenjene umjetnosti, Rijeka, APURI; Anastasia Marčelja, Nuova Accademia di Belle Arti, Milan, NABA

'Viseći vrtovi’, multimedijalna je instalacija studentice Gaie Radić koja na imerzivan način istražuje korelaciju virtualnog, fizičkog i piktoralnog prostora. Motiv Babilonske kule i njenih visećih vrtova odabran je zbog činjenice da je biblijska priča o gradnji Kule dokaz čovjekove pretenzije ulaska u nematerijalan sloj realnosti: čovjek je stoga, kroz povijest, smišljao različite načine ne bi li ga, kao takvog, upravo i dosegao. Instalacija se bavi pojmovima digitalno-simuliranog krajolika te ulogom organske prirode u kontekstu suvremene digitalne svakodnevice. Također, radom se ispituju sve karakteristike koje piktoralni prikazi arhitektonskih ili prirodnih prostora moraju sadržavati, ne bi li poprimili virtualan predznak.

'Komentari', 3D objekt studenta Marka Mrvoša, projekcija je komentara objavljenih na društvenim mrežama kao reakcije internetskih korisnika na pandemiju uzrokovanu COVID-19 virusom. Rad je nastao kao vizualizacija istraživanja komentara na društvenim mrežama pomoću umjetne inteligencije, u organizaciji Odjela Informatike Sveučilišta u Rijeci. Analiza je napravljena baveći se osnovnom podjelom na neutralne, pozitivne i negativne komentare: tako što, ovaj rad čini simulacijom javnog mišljenja, koji se u digitalnom prostoru, de facto, demonstrira snažnije i eksplicitnije nego li u realnosti.

'Ars Memoriae', Anastasie Marčelje je vizualizacija fluidnih frekvencija kroz interaktivni elektromagnetizam. Rad je nastao u toku istraživanja unutarnjih frekvencija ljudi, koje se bilježe pomoću objekta Muse, alata za analizu segmenta neuroznanosti koji koristi obradu signala za tumačenje mentalne aktivnosti. Rad je u istraživačkoj fazi, spekulativnog formata. Jedan od ciljeva projekta je socijalni eksperiment vizualiziranja interaktivne kvantne realnosti kroz sonarne vibracije, tokom vođenja glasom kroz memoriju slušatelja. Puštajući kroz slušalice harmonične i disharmonične binauralne frekvencije u raznim vremenima, projicirajući sjećanje izolacije i proživljavanja Covid-19 tegoba.

Voditelj projekta je izv.prof. mag.art Tomislav Brajnović, APURI, a suradnici su izv.prof. mag.art.mr.sc. Ingeborg Fülepp, CIM APURI, izv.prof. dr.sc. Vedrana Mikulić-Crnković UNIRI Odjel matematika, izv.prof.dr.sc Ana Meštrović, UNIRI Odjel za informatiku, doktorandica FFRI, mag.art. Dijana Protić

Projekt je omogućen sredstvima Sveučilišnih potpora UNIRI za 2021./2022.

Izložba se provodi uz financijsku potporu Sveučilišta u Rijeci - Studentskog kulturnog centra.