360° VIDEO

Markus Hanakam i Roswitha Schuller

Tower of Jewels (Re—Cut 2021) 2d— Animacija, HD— Video, kružni Letterbox, Boja, ASMR zvuk, Petlja 2015—2021

Video animacija Tower of Jewels (2015, Re-Cut 2021) temelji se na skenovima naših plastičnih predmeta. Ova rotirajuća tijela dobivaju prostornu dubinu i zamućenje kroz proces skeniranja. Digitalno ih raspoređujemo u koncentrične krugove i animiramo ih rotirajući i u različitim mjerilima. Zvuk dobivamo isključivo iz zvučnih zapisa plastičnih predmeta koji osim vizualnog funkcioniraju i kao zvučni snimači. Da bismo to učinili, stružemo pojedinačne predmete duž kamene površine (cigle), također rotirajućim pokretima. Akustični učinak koji proizlazi iz ovog procesa sada se sve više koristi u društvenim medijima kao Autonomous Sensory Meridian Response (skraćeno ASMR). ASMR se odnosi na doživljaj trnaca na koži (tzv. trnci). ASMR je često potaknut akustičnim, vizualnim i taktilnim senzornim podražajima (tzv. okidači), ali jačina ili slabost iskustva varira od osobe do osobe. https://vimeo.com/506771300/78a98a5df0

"Umjetnički mozak je naš kreativni, holistički mozak. Razmišlja u uzorcima i sjenčanjima. Vidi jesenju šumu i pomisli: Wow! Buket lišća! Lijepo! Zlatno-pozlaćeni-svjetlucavi-zemljani-kraljevski tepih!"

“Sfera istine”, video-animacija, PAL 16:9, Full HD, Stereo, boja, 16 min. 2013

Nedavni video rad Hanakam & Schuller Sphere of Truth nadovezuje se na njihov rad Crystal Cathedral iz 2012., gdje su se bavili marketinškim govorom i mehanizmom američko-američkih megacrkvenih modela. Umjetnici rade sugestivnim, gotovo meditativnim Voice Overom, ali se ne bave značenjem religioznog subjekta, već pitanjem samorazvoja i ezoterizma kao marketinške strategije tzv. ozdravljenja i/ili evolucije. teksta Voice Over dekonstruira jezik prototipskih tekstova o samorazvoju tako što je proturječan i suprotstavljen. Vektorska grafička animacija razrađuje ideju "čarobne" sfere. Omjer slike je kvadratni format koji podržava dojam sferičnog oblika. Hanakam & Schuller se dovode u vezu s igranjem fantastičnih uloga - Sphere of Truth jedan je artefakt serije trgovačkih igara "Magic" - na isti način kao i s proizvodnjom ezoteričnih slika ili povijesnim fenomenima poput teozofije iz 19. stoljeća ili Goetheove ideje o morfologiji. Sve vrste područja koja su zasigurno imala snažan vizualni utjecaj estetike dizajna novog doba i suvremene industrije blagostanja.

Na kraju projekcija, Andrea Cvitan je redstavila rad u Astronomskom centru Rijeka.

Andrea Cvitan voditeljica je Astronomskog centra Rijeka u Hrvatskoj. Živi u Rijeci. Studirala je na Università degli Studi di Verona, Italija.