Započeo je međunarodni umjetnički projekt pod nazivom „Oni žive“ – studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umjetničke prakse

Međunarodni projekt „Oni žive“ – studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umjetničke prakse“, čiji je partner Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci (APURI), započeo je online sastankom partnera iz pet europskih zemalja. U okviru programa Europske Unije „Kreativna Europa“, projekt je započeo s realizacijom u rujnu 2020. i traje do kraja veljače 2023. godine. Uz nositelja projekta „Dom kulture Studentski grad“, partneri koji sudjeluju u projektu su: Međunarodni centar za arhivska istraživanja „Icarus“ (Zagreb), Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci(Sveučilište u Rijeci, Rijeka), Fakultet za audiovizualne komunikacije (Sveučilište kralj Juan Carlos, Madrid). Pridruženi partneri na projektu su: Institut za umjetnost u kontekstu (Sveučilište za umjetnosti, Berlin) i Centar za primjenjenu istoriju (Beograd).

Projekt „Oni žive“ istražuje studentski život od kraja Drugog svjetskog rata do danas. Sadržaj istraživanja čini svakodnevni život studenata u studentskim domovima, kulturološke navike i slobodno vrijeme, međuljudske odnose, odnose između spolova, kao i angažman studenata u društvenoj i političkoj svakodnevici.

Cilj projekta je poticanje studentske populacije za sudjelovanjem u razumijevanju i zajedničkom stvaranju suvremene umjetnosti, koristeći arhivske materijale i sudjelujući u participativnim umjetničkim aktivnostima tijekom rezidencijalnih boravaka umjetnika u studentskim domovima.

Rezultati projekta poslužit će kao smjernice menadžerima kulturnih institucija i umjetničkih galerija, kustosima i umjetnicima te za daljnje unapređivanje inovativnih pristupa razvoju mlade publike.

Melinda Kostelac, koordinatorica projekta za Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci, istaknula je: Velika nam je čast sudjelovati u još jednom novom EU projektu Kreativna Europa, koji se objedinjuje u intrigantnom istraživanju života mladih ljudi, generacija studenata, u zanimljivom vremenskom rasponu. Akademija kao sveučilišna sastavnica Sveučilišta u Rijeci koja ove godine obilježava svoju petnaestu obljetnicu postojanja dobiva priliku otvoriti interaktivni sociokulturološki kontekst proučavanja jedne epohe i stvoriti digitalnu pohranu u suradnji s partnerima kroz sinergiju umjetničkih praksi. Te će se prakse istraživanja ispreplesti u novoj iskustvenoj podlozi projekta, koja će zahvatiti i prethodne generacije studenata riječkog Sveučilišta, gdje prethodnica današnje Akademije drži dio bogate povijesti. Sve te zabilježbe, zaživjeti će u punom sjaju putem projekta kao artefakti dokumentacije prostora, društva i vremena studenskog života. Jedan je od ciljeva misije i vizije Akademije je i kontinuirano provođenje umjetničkih praksi koje imaju jasan upliv na društvo u cjelini. Upravo je EU projekt „They Live“ takva ciljana međunarodna platforma u čijem su središtu studenti i njihov život kao još nedovoljno istraženi društveni fenomen.

Program umjetničkih rezidencija realizirat će se u studentskim domovina u Podgorici, Beogradu, Rijeci i Madridu. U rezidencijama će sudjelovati po jedan umjetnik iz svake zemlje partnera, nakon čega će se organizirati izložbe i tribinski programi. Projektom „Oni žive“ na taj će se način, pružiti prilika mladim umjetnicima bez prethodnog međunarodnog iskustva koji su zainteresirani za različite aspekte studentskog života, sudjelovati u umjetničkim rezidencijama u studentskim domovima. U programu će sudjelovati i mladi kustosi iz područja vizualnih umjetnosti, koji će zajedno s umjetnicima biti odabrani na otvorenom natječaju, a zatim će pohađati ljetnu školu o kontekstualnim i participativnim umjetničkim praksama na Institutu za umjetnost u kontekstu u Berlinu. Tijekom rezidencijalnih boravaka u studentskim domovima, umjetnici će zajedno s kustosima razvijati umjetničke projekte direktno sa studentima kao i na osnovu foto i audio materijala o studentskom životu od 1945. godine do danas, koja će biti prikupljena i pohranjena u kolaborativnoj digitalnoj platformi Topotheque i na web stranici projekta. Nakon završetka rezidencije u studentskim domovima, održat će se izložbe s umjetničkim radovima nastalih tijekom rezidencija u galerijskim prostorima u blizini studentskih zajednica. Na izložbama će se distribuirati katalog s tekstovima mladih kustosa.

Mala „putujuća“ izložba bit će sastavljena od arhiviranog digitalnog foto materijala, koji će za izložbu odabrati peteročlana grupa studenata sastavljena od pojedinačnog studenta iz svake zemlje članice projekta. Središte izložbe bit će usmjereno na teme vezane za svakodnevni život u studentskim domovima, kulturološke navike i društveno-politički angažman studenata. Navedena izložba održat će se istovremeno u studentskim domovima u Podgorici, Beogradu, Madridu, Rijeci i Zagrebu.

Knjiga koja će proizići iz projekta „Oni žive“ sastojat će se od tri dijela: znanstvenih tekstova iz područja različitih disciplina tematike studentskog života prikupljenih prilikom otvorenih natječaja, tekstova umjetnika i kustosa o realizaciji rezidencija i priručnika o metodologiji organizacije ovakve vrste rezidencija u studentskim domovima.