Poki Vizual

Otvoren javni poziv za produkciju interdisciplinarnih znanstvenih i umjetničkih projekata - FASIH - revitalizacija industrijske i kulturne baštine

Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, Centar za popularizaciju i promociju znanosti Sveučilišta u Rijeci te Prirodoslovni muzej Rijeka Vas pozivaju da se prijavite na sudjelovanje u projektu FASIH (Future Art and Science Industrial Heritage).

Naglašavajući potrebu zaštite industrijske baštine od trajne devastacije, na temelju

rezultata interdisciplinarnih istraživanja te suradnju sa stručnjacima iz područja povijesti umjetnosti, digitalne tehnologije i prirodnih znanosti, pozivaju se autori i interdisciplinarni timovi da kreiraju „utopijske“ i „distopijske“ vizije svijeta usmjerene na antropocentrična rješenja, kao i one usmjerena na održivost postojećeg prirodnog habitusa i okoliša.

Ovaj projekt ima za cilj primijeniti inovativne i interdisciplinarne pristupe u promicanju očuvanja nepokretne kulturne baštine kojoj prijeti trajno uništenje i brisanje iz kolektivnog sjećanja. Korištenjem multimedijskih tehnologija, te suvremenih umjetničkih i znanstvenih metoda i praksi (kao što su, ali ne isključivo, XR, VR, 3D modeliranje, 3D ispis...), cilj je stvoriti spekulativne vizije industrijske baštine, srodnih procesa i betonski objekti kao studija slučaja.

Zadani objekti istraživanja FASIH-a su tri kulturna dobra industrijske baštine u regiji, i to:

  1. Tvornica papira Hartera (Rijeka, Hrvatska)
  2. Termoelektrana Snaga i svjetlo (Beograd, Srbija)
  3. Termoelektrana Trbovlje (Trbovlje, Slovenija)

Pozivaju se autori i autorski timovi da se prijave na lokalne pozive prema mjestu radnje,

mjesto stanovanja ili druge funkcionalne veze (oni iz Hrvatske prijavljuju koncepte na prvu temu, autori iz Srbije na drugu, a autori iz Slovenije na treću ponuđenu temu).

Natječaj je otvoren od 8. svibnja do 23. lipnja, a zainteresirani mogu poslati svoje projektne prijedloge putem online aplikacije.

Među pristiglim prijavama za produkciju će biti odabrano ukupno devet radova, a njihov odabir će se vršiti prema kriterijima umjetničke originalnosti, znanstvene utemeljenosti, doprinosa baštini europske kulturne baštine, kao i doprinosa metodologiji projekt FASIH s kojim se možete upoznati ovdje.

Odabrani autori/autorski timovi dobit će honorar u iznosu od 1.500 eura, a na raspolaganju će imati 2.500 eura za izradu radova, uz potporu lokalnih partnera.

Radovi na proizvodnji FASIH koncepata započet će u rujnu 2024. godine i trajat će do ožujka 2025. godine.

Bit će predstavljeni konačni rezultati projekta - interdisciplinarni umjetnički radovi tijekom svibnja i lipnja 2025. u tri izložbena prostora u Rijeci, Beogradu i Trbovlju.

Odluku o izboru pobjedničkih radova donijet će vijeće uključenih partnerskih institucija

Projekt FASIH. U fazi predselekcije bit će intervjuirani autori/autorski timovi odabrani u uži izbor natječaja, kako bi se u konačnici odabralo finalnih devet radova za produkciju.

Konačna objava rezultata natječaja može se očekivati ​​u drugoj polovici srpnja 2024. godine, putem email adrese navedene u prijavi, kao i na stranici projekta FASIH.

Za sva pitanja u vezi natječaja možete pisati na:

  • za Rijeku: fasih@apuri.uniri.hr
  • za Beograd: art-science@cpn.rs
  • za Trbovlje: bogdan@dd-trbovlje.si

Tekst javnog poziva preuzmite ovdje.