Staklo

ODRŽAVA SE NA
PREDDIPLOMSKI: Primijenjena umjetnost, Likovna pedegogija
DIPLOMSKI: Primijenjena umjetnost, Likovna pedegogija
Natrag
Staklo

Što je staklo?

Umjetničko staklo je objekt, odnosno umjetnička slika načinjena od stakla, a ponekad i u kombinaciji s drugim materijalima. Postoje različite vrste stakla, a jednako su različiti i umjetnici koji, svatko na svoj jedinstven način, savladavaju staklo kao jedinstven materijal. Također, staklo je posebno zanimljivo umjetnicima jer uvijek iznova pronalaze nove načine njegove obrade i eksperimentiraju u području crtačkih, slikarskih, kiparskih te prostornih mogućnosti kreativnih procesa oblikovanja.

Staklo je krhak, ali vizualno moćan materijal zbog čega ima posebno mjesto u imaginaciji ljudi koji su mu stoljećima pridavali mnoge simboličke vrijednosti i asocijacije. Baš zato, staklo je postalo izrazito potentan i izazovan umjetnički medij.

Naši studenti

Kakva ću znanja steći?

Naučit ćeš raditi u mediju stakla koristeći se različitim tehnikama vitraja – tifani tehnikom, hladnom obradom stakla, puhanjem i obradom stakla na plameniku, da nabrojimo tek neke. Također, steći ćeš znanja o svojstvima i tehnološkim karakteristikama stakla, kao i o njegovoj povijesti i primjeni u drugim disciplinama poput arhitekture. Upoznat ćeš se s tehnikom konzervacije i restauracije povijesnih vitraja, a prema individualnim idejama i tehnici po odabiru, samostalno ćeš izrađivati završni rad.

Radovi naših studenata

Resursi i radna atmosfera?

Nastava se odvija u specijaliziranim radionicama sa stručnom opremom za različite tehnike obrade stakla. Radi se u malim grupama, u kreativnoj i opuštenoj atmosferi, poštujući individualnost svih studenata čiji se radovi u staklu često dodjeljuju kao nagrade za različite događaje i natjecanja.