O KNJIZI

naslov: Kvarnerski pijat

autor: Kristian Kozmić

izdavač: udruga Kvarnerski pijat

urednik: Ivan Miletić

fotograf: Petar Kürschner

promocija knjige: u četvrtak 20. listopada 2022. u 19:10 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, Perivoj

Knjiga sadrži recepte s područja Primorsko-goranske županije upotpunjene lokalnim štorijama.

O IZLOŽBI

naslov: Djetinjstvo iza željezne zavjese

autori izložbe: Svetozar Nilović i Tea Perinčić

organizatori: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i Peek&Poke

autorica postava izložbe: Vera Ružić, Kabinet 13

otvorenje izložbe: u petak 21. listopada 2022. u 19:15 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, Izložbeni prostor

Izložba ostaje otvorena do 15. svibnja 2023.

Djetinjstvo je razdoblje života koje smo u odrasloj dobi skloni idealizirati, pa čak i ako se događalo u posve „grubim“ povijesnim okolnostima.

Autori izložbe odrastali su u „suton“ jugoslavenskog socijalizma, 70-ih i 80-ih godina 20. stoljeća te pamte primanje u pionire, omladince, radne akcije, sletove, fingirane uzbune i akcije pod motom „ništa nas ne smije iznenaditi“ kao i „živimo u miru, a pripremamo se kao da će sutra biti rat“.

Izložba Djetinjstvo iza željezne zavjese zaustavlja se na pragu raspadanja svijeta našeg djetinjstva koje smo proveli u „velikoj žudnji“ za materijalnim s one druge strane „zavjese“, za onim što smo gledali u filmovima, časopisima i izlozima trgovina u nedalekom Trstu.

Ovo je izložba o djeci koja su s jedne strane odrastala u njegovanju kulta ličnosti Josipa Broza Tita, a s druge bila pod utjecajem zapadnoeuropskih i američkih junaka iz stripova, crtanih i igranih filmova.