U sklopu SKC-ovog projekta “Produkcija izvedbeno – kazališnih predstava” – nakon mjeseci intenzivnih proba i tehničkih priprema izrodila se i prva predstava „I… divan dan“ u režiji dviju mladih autorica/glumica – Nine Sabo i Valentine Lončarić.

Zatvorene u sobu a opet svaka u svoj svijet Winnie i Glorija otkrivaju nam svakodnevicu prisilnog odnosa i načina na koji se taj odnos odvija iza zatvorenih vrata. Nemoćna Winnie pokušava uspostaviti komunikaciju sa svojom njegovateljicom Glorijom, koja putuje u zamišljeni bolji život koji je negdje čeka. U njihovoj sobi cijeli život satkan je od jednog divnog dana.

Kazališna predstava „I… divan dan“ nastala je po motivima drame Samuela Becketta „Happy days“.

Spajajući prakse na kolegijima Laboratorij režije i Gluma, po osnovnoj ideji, konceptu i mentorstvu red. prof. Rade Šerbedžije i doc. Lenke Udovički, studentice su se upustile u eksperimentalni projekt. Služeći se tehnikom improvizacije i istraživanjem dramskog teksta, Beckettov tekst premještaju u posve drugi kontekst koji odstupa od teatra apsurda, a kojim predstava dobiva novu dimenziju socijalne tematike.

Na izvedbenoj razini, predstava se bavi mogućnostima tehnike improvizacije u glumi, njenog odnosa prema dramaturgiji i stvaranju teksta na licu mjesta te mogućnostima stvaranja i rastvaranja scenskih svjetova. Na taj način predstava se odmiče od teatra apsurda, a s druge ga pak strane ne poništava, već istražuje mogućnosti u kojima on može biti prepoznatljiv u svakodnevici jednog odnosa.

Režija: Nina Sabo i Valentina Lončarić.
Osnovna ideja i koncept: red. prof. Rade Šerbedžija
Dramaturgija i režija: Nina Sabo i Valentina Lončarić
Glume: Nina Sabo i Valentina Lončarić
Dodatni tekstovi: Nina Sabo
Scenografija i kostimografija: Ivana Butković
Oblikovanje svjetla: Alan Vukelić
Tehnička podrška: Marin Lukanović i Romano Perić
Dizajn plakata: Dragan Kordić
Mentori: doc. Lenka Udovički i red. prof. Rade Šerbedžija
Producenti: Nebojša Zelič i Zoran Baljak

Partneri: Sveučilište u Rijeci, Studij “Gluma, mediji, kultura”, Kazalište Ulysses i Grad Rijeka.
Veliko hvala: Marinu Lukanoviću, Tomi Zidiću, Andreju Kurtinu, Centru za rehabilitaciju Rijeka, Cyclorami d.o.o., Damiru Urbanu, Milici Czerny Urban i Nataši Antulov.